Нов доклад разкри огромен скандал в Обединеното кралство. В периода между

...
Нов доклад разкри огромен скандал в Обединеното кралство. В периода между
Коментари Харесай

Позор за Великобритания: Над 30 000 заразени и 3000 жертви на СПИН и Хепатит С

Нов отчет разкри голям скандал в Обединеното кралство. В интервала сред 1970 и началото на 1990-те години над 30 000 души са били инфектирани с разнообразни вируси при кръвопреливане, включително ХИВ и хепатит. Около 3000 от тях са умряли в резултат на болестта. Причината: кръвните артикули са били нечисти. Засегнатите пациенти са получавали кръвопреливания след произшествия, за интервенции или лекуване на анемия,  заяви.

(Във видеото може да научите повече за: Преляха инфектирана кръв на болен пациент, той почина)

В началото на седмицата английският министър председател Риши Сунак публично се извини на потърпевшите и назова абсурда " срам за Англия ".

В обява на Би Би Си се показва, че се отличават две групи инфектирани пациенти.

В първата влизат пациенти с нарушавания в кръвосъсирването. Около 1250 души от тях са развили след лекуване със нечисти кръвни банки едновременно  ХИВ и хепатит С - 380 от тях са деца.  Около две трети от всички тези инфектирани по-късно умират от заболявания, свързани със СПИН . Някои от тях несъзнателно са предали ХИВ на сътрудниците си . В тази първа група други 2400 до 5000 души са развили " единствено " хепатит С, който може да аргументи цироза и рак на черния дроб, написа Би Би Си.

Трудно е да се дефинира точният брой на хората, инфектирани с хепатит С, частично тъй като признаците могат да се проявят след десетилетия.

Пациентите от втората група са били инфектирани при кръвопреливане след раждане, след интервенция или след друго здравно лекуване в интервала 1970-1991 година. Според следствието сред 80 и 100 от тях са били инфектирани с ХИВ, а към 27 000 - с хепатит С. Смята се, че общо към 2900 души от тях са умряли.

Как се стига до това?

През 70-те години на предишния век Обединеното кралство изпитва усложнения да задоволи търсенето на медикаменти за кръвосъсирване, заради което внася доставки от Съединени американски щати. Голяма част от кръвта обаче се купува от високорискови донори - като пандизчии и наркозависими.

Факторът за кръвосъсирване (Фактор VIII), който се употребява за отнасяне на тези болести, се създава посредством сливане на кръвна плазма от десетки хиляди донори, изяснява Би Би Си. Ако единствено един от тях е притежател на вирус, цялата партида може да бъде инфектирана.

До 1991 година, 18 месеца след първото идентифициране на вируса на хепатит С, кръводаряването в Обединеното кралство не е било рутинно изследвано за това заболяване.

В средата на 1970-те години на предишния век се появяват многократни предизвестия, че вносният американски Фактор VIII крие по-голям риск от зараза. Но опитите за понижаване на вноса на кръвни продукти се провалят, тъй че английската здравна работа продължава да употребява задгранични доставки.

Според деятели на болните от хемофилия е можело да се предложи различно лекуване, наречено криопреципитат. Това е било доста по-трудно за използване, само че е било направено от кръвната плазма на един-единствен донор, което би понижило риска от зараза.

Дълги години прикриване

Докладът е дълъг повече от 2500 страници и разказва в детайлности пагубните последствия освен за инфектираните пациенти, само че и за техните близки и родственици. По думите на ръководителя на проверяващата комисия Брайън Лангстаф тази злополука продължава и сега, тъй като разболелите се в оня интервал хора не престават и до през днешния ден да страдат, а някои и да умират от болесттите.

Във Англия към този момент се приказва за " най-голямото здравно злополучие "  в над 75-годишната история на държавната здравна служба National Health Service. Твърди се също, че абсурдът е бил прикриван години наред.

" Много пъти хората във властови позиции, които се употребяват с доверие, са имали опцията да сложат завършек на всичко това, само че са се провалили ", сподели министър председателят Сунак.

Британският водач даде обещание обезщетения за жертвите, " без значение какъв брой би коствало това ". На правителството може да се наложи да раздаде милиарди като компенсации.

В някои случаи това е можело да бъде предотвратено

Според информацията, показана в отчета, в някои случаи деца със болести, свързани със съсирването на кръвта, са били обсъждани като " част от изследване " . В едно учебно заведение, където общо 122 възпитаници, страдащи от болести на кръвта, са получили кръвопреливания със инфектираната кръв в интервала 1970-1987, само 30 са оживели.

Разследващият екип на арбитър Брайън Лангстаф заключава, че в доста случаи съдбовният излаз е можел да бъде избегнат. Правителствата и виновните лица в здравния бранш не са реагирали, макар че рисковете от разпространяване на СПИН са били ясни още от началото на 1980-те години. А даряващите кръв не са били вярно изследвани.

" Хората са разчитали на лекарите и управляващите да ги предпазят, а те са се възползвали от доверието им ", споделя Лангстаф.

През 90-те години на ХХ век са правени опити да се прикрие абсурда посредством заличаване на документи. Бившата министър-председателка на Англия Тереза Мей в действителност стартира следствието публично през 2017 година.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 

 

 

 

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР